miercuri, 22 august 2012

Caracatita Institutionala

- E prea mult -
Nu am mai vrut sa scriu nimic de politica. Politica nu are ce cauta in viata normala. Dar ce s-a intamplat in Romania, sfideaza realitatea de a fi roman.
Ce am scris mai jos, e doar pentru Romani. Daca nu ai fost conectat cu Romania  acestei epoci, cat de mult bun simt ai avea, nu ai cum sa deslusesti realitatea gandurilor mele.

- Cum e vazuta Romania? -
Societatea romaneasca vazuta de afara, se afla intr-o stare de normalitate. Exista statul, institutiile statului si poporul. Pe fiecare persoana o intereseaza in primul rand problemele personale. Pe Merkel o intereseaza in primul rand de ea insasi, apoi de Germania, apoi de stabilitatea financiara a Uniunii Europene, apoi de caritate.
Oare stiu unde e pe harta? Hmm. Nu. Cu toate astea, am ramas placut surprins, sa ascult fara sa vreau o discutie intre trei texani adevarati. Zdraveni, imbracati cu gust in tipicul texan, cizme scurte, blugi, camasa alba, nelipsita palarie, dar ce m-a impresionat a fost modul ferm, cald, si obiectiv de a discuta. Discutand intre ei despre carti, si despre filme, unul din ei a mentionat cum ca acum se toarna filme in Europa de Est, si au adus in discutie si Romania, fara sa aiba nici o idee ca eu sunt roman. In pauza de discutie, ce au facut? Au scos de nu stiu unde niste romane si absorbiti de lectura, s-a facut liniste. Am ramas gura casca.
- Romania reala -
Romanii traiesc in propria tara, si doar ei stiu ce se petrece in politica. Daca o tara intreaga nu te vrea, te retragi. Tine de o minima demnitate si tinuta morala. Eu unul nu accept minciuna, cu atat mai mult in politica. Nu poti sa promiti ca demisionezi daca impotriva ta sunt sunt mai multe voturi, ca apoi la un scor de 90% impotriva, sa-ti calci in picioare cuvantul. Nu poti ca inaintea stabilirii votului cu prag sa urli in gura mare ca nu o sa ramai la presedentie la masa verde, ca asta ar fi gestul unui "presedinte las", si dupa ce s-a adoptat votul cu prag, tu si partidul tau sa indemni lumea din toate puterile sa nu mearga la vot, ca sa ramai presedinte prin lipsa de cvorum.
E doar demnitatea lui? Pentru asta s-a putut calca in picioare optiunea si demnitatea cetatenilor Romaniei?
Guvernul a gresit acceptand pragul electoral impus de la Bruxell, fapt admis acum si de primul ministru. Prea tarziu. Cum poti sa accepti dublu standard? Suntem pasalac turcesc?  Uman vorbind, daca cineva nu te vrea, te retragi. Daca o o colectivitate nu te vrea, te retragi. Daca un popor intreg nu te vrea, nu poti sa ramai cu de-a sila.
Noi sa ne facem ordine la noi in tara, chiar daca suntem criticati, apoi sa iesim cu capul sus si sa facem o treaba buna in economie, in societate si pe plan extern.

- Normalitatea -
Si in America sunt lupte politice, si aici sunt atacuri punctuale. Dar exista o normalitate greu de inteles. Chiar daca nu te intereseaza politica, amandoua partide importante se straduiesc sa faca bine, si sunt de incredere. Nu mergi la vot, nici o problema, per ansamblu nu se poate schimba mult. De ce preferam un partid sau altul? Pe baza informatiilor pe care le avem, pe baza increderii pe o avem fata de un leader, si pe baza intereselor personale vis-a-vis de anumite politici. Atat.
Revin la normalitate. Am vazut acum o jumatate de an, speach-ul lui Obama in plenul camerelor. Ce m-a impresionat a fost faptul ca atunci cand a intrat, a fost aplaudat de toti cei prezenti mai mult de 20 secunde! Da, a fost aplaudat de democrati dar si de republicani. A fost aplaudat presedintele Statelor Unite. Exista respect, exista mult profesionalism, si seriozitate. Speach-ul a fost excelent, chestiuni concrete, reale, si intentii pozitive. De vazut ce se va realiza.
Aici exista starea de normalitate, in asa fel incat sa-ti vezi de viata ta, fara stres, fara sa-ti pierzi timpul si sa te mai enervezi de ce se intampla. Sigur ca daca prin absurd, majoritatii cetatenilor americani li s-ar calca votul in picioare, s-ar revolta si nu ar ramane fara urmari. Dar nu se poate ajunge la asa ceva. Si chiar daca imposibilul ar fi posibil, cum spuneam, un pic de demnitate, nu te vrea o tara... te retragi si iti ceri scuze.
In randul oamenilor exista un respect, o politete, un zambet pozitiv, care la inceput te buimaceste. Apoi te obsinuiesti. Acesta e sistemul. De-asta, cei care vin aici, nu se mai poarta cum sunt invatati ei, bunul simt iti spune ca trebuie sa te schimbi, iar daca nu, te obliga discret si ferm... sistemul. Toti romanii se cred soferi excelenti. Da, toti. Sa vina vitezomanii aici, ca se vor linisti imediat. Sa vina in Canada, si sa depaseasca un prag de viteza, ca li se face masinuta iubita cub, si trimisa acasa!
De ce se poate aceasta normalitate? Pentru ca contezi, pentru ca esti respectat. Ti se ofera infrastructura, asistenta, institutiile sunt atat de bine organizate in interesul cetateanului, incat repet, la prima impresie, esti bulversat. Uite ca se poate. Si nu doar, nu se sta, se lucreaza, se modernizeaza, se pune suflet. Ma vad nevoit sa infirm una din prejudecatile romanesti. Aici se cere competenta, si exista compententa!

- Romania post referendum -
Apreciez de mult timp emisiunile lui Mircea Badea, imi place optica lui, e non stereotip, viu, e amuzant... am ras cu lacrimi acum cateva zile, urmarind comentariul si pozele haoiase ale unui "distins" judecator giumbix. Trecand la lucruri serioase, ma vad nevoit sa apreciez optica si curajul de a critica discret pasivitatea votantilor, comoditatea dea a sta pe canapea si a urmari la TV cum altii manifesteaza la 35 grade, ... practic pentru votul astora multi!
Apreciez straduinta si moralitate lui Mihai Gadea. Apreciez spiritul, inteligenta, curajul si normalitatea multor invitati, colaboratori si realizatori de la Antena 3. Bravo ca va puteti exprima liber, fara sa ascultati ordine de sus.
Daca nu se intampla ceva special, adica o demisie surpriza la presiunile strazii, la alegerile din toamna, lumea nu va uita ca demnitatea lor a fost calcata sfidator in picioare, si vor vota masiv anti. A fi om politic inseamna sa te orientezi ca un robot dupa cum esti dirijat? Nu! Te-au ales votantii, tu ii reprezinti, si ai obligatia sa reflecti opinia si dorinta lor.

- Ce imi doresc? -
Imi doresc ca intr-un an de zile, sa avem parte de normalitate. Imi doresc sa construim mai mult, sa producem mai mult, sa punem toti umarul la constructia si normalitatea Romaniei. Sa o iubim si sa fim mandri ca suntem Romani!