duminică, 29 noiembrie 2009

De ce e atat de special, Lucian Bute?

Nu sunt un priceput in ale boxului, ma mai uit cand apuc la cate un meci. Sunt insa un patriot, si atunci cand e vorba de un Roman, tin cu el. Lucian Bute e un sportiv mai special. Mi-a placut din prima clipa cand l-am vazut cum boxeaza. E foarte cerebral, are un joc de picioare si o deplasare in ring de exceptie, are lovituri puternice si m-a frapat pozitia lui de joc. Cu umarul in fata, usor aplecat. Acum ca tot am urmarit meciul de azi dimineata, am remarcat garda lui joasa, o marca Lucian Bute, dar am remarcat faptul ca nu mai statea atat de mult cu umarul la inaintare.

Acum cativa ani, el impreuna cu alti romani de-ai nostri, faceau spectacol prin Canada. Imi amintesc ca m-am trezit tot dimineata, ca sa ii vad, si da... Lucian Bute a castigat, apoi Diaconu si inca un bun boxer caruia imi scapa numele.
Trecand peste palmaresul impresionant al lui Bute, nici o infrangere, toate meciurile castigate, din care 21 prin KO, din 26 parca, ceva il distanteaza de alti mari boxeri romani. Ba chiar si fata de alti boxeri din occident. Nu e de mirare ca are asa o priza in Canada. De ce?
Pentru ca are CARISMA. E natural, stie sa se bucure, stie sa se poarte, in plus are mult bun simt care nu poate trece neremarcat. Si din nou, revin la Carisma. Da! Are din plin Carisma.

Michael Schumacher, avea si inca are multa carisma. Multa incredere, cel putin mie imi placea de el ca stia sa se bucure atunci cand castiga un mare premiu. Ei si? Era la a nu stiu cata victorie. Nu are importanta, stia sa se bucure, place ... si pana la urma se vedea pasiunea si dorinta de a castiga, munca din spatele acestor victorii, determinarea. Ca sunt cateva momente din carierea lui in care a facut cateva actiuni nu tocmai sportive, eu unul, sunt capabil sa il inteleg. Sa fim umani. La fel a facut si Ayrton Sena, un alt mare, mare campion.
In formula unu, daca nu ai carisma, trebuie sa ai un sponsor. Poti sa ai rezultate, dar de vandut se vinde imaginea, carsima. Am sa scriu cu urmatoarea ocazie mai mult despre Formula 1.

Bute a facut un meci foarte bun. Andrade este un boxer de foarte buna calitate, si in nici un caz nu a fost dominat decisiv de Bute. Reprizele au fost echilibrate, cu un boxer mexican foarte periculos la mica distanta. Lucian a stiut sa se retraga din aceste dueluri, fara a refuza insa lupta. In a 4-a repriza, Bute a fost mai decisiv, i-au intrat cateva lovituri care l-au slabit pe mexican. Profitand de aceasta cadere, a insistat cu atacuri mai agresive ce nu i-au permis adversarului sa isi refaca fortele, si in final partida s-a incheiat printr-o lovitura devastatoare ce a transat lupta. Lucian Bute isi pastra astfel Centura Mondiala IBF, in aplauzele arenei.
Ceea ce nu reusesc sa observ cu acuratete este eficienta loviturilor. Nici nu e simplu, pentru ca loviturile pot intra in blocaj, pot intra in plin, pot fi puternice, pot fi mai lipsite de forta. Efectiv nu imi dau seama. Constat insa ca specialistii, doar privind la TV sesizeaza corect amploarea loviturilor. Poate la fata locului as sesiza si eu, pana la urma ar fi o experienta interesanta.
Beneficiind insa de reluari, atunci cand imaginile se dau cu incetinitorul, apuc sa vad si eu cum i se da capul pe spate, nu ca m-ar incanta, sa fim realisti, dar abia atunci pot sa vad cu claritate dinamica impactului.

Competitiile, spectacolele astea pentru care trebuie sa ma trezesc cu noaptea in cap, au un farmec aparte. E uimitor ce spectacol pot sa creeze organizatorii, ce magie au acesti sportivi, ce carisma poate avea acest boxer... Lucian Bute. O sala intreaga, peste 15000 de spectatori au frematat, si i-au tinut pumnii, s-au bucurat de victoria lui. Pare o lume, o perspectiva usor ireala, dar ea exista.
Ma intreb de unde dorinta asta de a privi lupte? De unde dorinta asta de a empatiza cu idolul lor? De ce un idol?
In era imperiului Roman, cetatenii cereau lupte intre galdiatori, sau intre gladiatori si animale. Ati vazut doar ce tribune imense s-au construit in acele vremuri. Pur si simplu trebuiau sa fie organizate astfel de evenimente. De unde aceasta dorinta de a vedea, de a simti... chiar nu o inteleg, dar de undeva vine.
Poate nu vi se pare mare lucru o partida de box. Stand comod in fotoliu sau in pat, traiesti meciul si simti adrenalina cum iti inunda corpul si ai vrea cumva sa-l ajuti. Ai impresia ca ai putea sa lovesti atat de bine, incat l-ai trimite la pamant pe adversar.
Cat de departe de adevar suntem. Azi, am aflat ca un boxer, pierde in fiecare repriza 300 grame, si intr-o partida de 12 reprize pierde pana la 3-4 kilograme!! E incredibil. Am inteles, se deshidrateaza, dar totusi. Tot acum am aflat ca dupa cantar li se permite sa aiba 5 kg in plus, la al doilea cantar. E greu de cuantificat cat de solicitant este un meci de box. Ce sportivi uimitori sunt acesti boxeri. L-am vazut pe Bute, dupa meci.. ce conditie fizica, ce tinuta avea. Nici un pic de grasime in plus. Numai muschi, bine dispusi. S-a antrenat enorm de mult. Zi de zi, luna de luna, an de an. Pentru aceasta confruntare s-a atrenat in California cu un fost campion modial la semi-grea, adica peste categoria lui, care in plus mai avea dupa spusele comentatorului un box foarte agresiv.

Ca sa completez cele spuse, e la moda in Anglia, si nu numai, meciuri de box la amatori-amatori, oameni de zi cu zi, care se antreneaza la sala timp de 6 luni, apoi poarta un meci de box de 3 reprize intr-o sala plina de spectatori, din care nu lipsesc prietenii apropiati :P . Ei bine, dupa prima repriza, acesti boxeri amatori abia se mai misca. Realmente ramai socat cat de repede li se epuizeaza energia. Ce haotic se misca, si repet.. cat de lipsiti de vlaga devin. Si sa tinem de cont de faptul ca acesti oameni din viata de cu zi, contabili, functionari, agenti, etc.. se antreneaza luni de zile, si chiar obtin o conditie fizica foarte buna!


Ma bucur sincer ca Lucian Bute l-a invins pe Andrade, un baiat bun, asa l-am vazut, dar chiar trebuia. In ultima lor disputa pentru titlul mondial IBF, Lucian a fost trimis la podea, numarat, si desi a castigat la puncte, victoria lui a fost contestata. Acum, astazi, Lucian a aratat ca e mai bun, si l-a infrant prin KO, ... primul knock-down din "palmaresul" foarte bun de fapt al mexicanului.
Ma bucur ca a intrat in vizorul HBO Sports din Statele Unite, ce a transmis meciul in direct. O buna parte din pasionatii de box din America l-au putut urmari. Si sunt convins ca i-a cucerit cu sarmul lui, cu personalitatea lui, cu abnegatia, cu tehnica si manifestarea bucuriei victoriei, ce e la Lucian Bute atat de contagioasa!.
A castigat in jur de 1 milion de dolari, din care va ramane in final cu jumatate, dar si-a facut simtita prezenta, a ajuns in atentia adevaratului Box profesionist, oarecum exclusivist... din Statele Unite.
Ii doresc sa se antreneze pe mai departe, si sa nu ia taurul de coarne, sa isi faca intrarea mai incet, dar cu victorii.


Bravo Lucian Bute! Un Bravo pentru Romania!
.
.
Daca vrei sa vezi sau sa iti aduci aminte de tensiunea si atmosfera acestui adevarat spectacol in care Lucian Bute l-a facut KO pe Andrade, ai aici link cu ultima repriza... (Repriza a 4-a: Bute vs Andrade)