joi, 9 august 2012

Reputatia in sport

Acum o luna de zile - am vizionat in direct pe NBC, concursul oficial la gimnastica fete, pentru calificarea la Olimpiada. Organizare de marca, comentatori priceputi, insa gimnastele americance nu m-au prea impresionat.
Gimnastica feminina are o buna priza aici in State, e un sport urmarit, placut si rezultatele sunt chiar foarte bune. Organizarea e total diferita de sistemul nostru. Oricine plateste, isi da fata la gimnastica fara sa exista un sistem de selectie. E pe bani, sunt multe cluburi, toate private, cu antrenori, ce iti ofera stiinta si se ocupa de antrenamente. La noi, regimul e cumva de avarie. Neavand baza de selectie, ca sa ajungi la Deva si sa faci performanta, trebuie sa fi selectat. Daca nu "ai?" sau nu vad mult talent, esti refuzat. Nu pot antrenorii nostri sa se ocupe de toate gimnastele. Lipsa banilor, nu permite ca aici, sa existe aceste sali de gimnastica care sa se autofinanteze.
Cum discutau comentatorii intre ei, a venit vorba de antrenori, de Teodora Ungureanu, iar apoi discutia a ajuns inevitabil la Nadia Comaneci, la primul 10 din istoria gimnasticii. Cuvinte frumoase, mult respect fata de Nadia, si implicit o imagine pozitiva pentru Romania.
Mi s-a parut interesant ca pentru pret de cateva minute, telespectatorii americani au reauzit vorbindu-se pozitiv de gimnastica romaneasca, de Nadia Comaneci, de Romania. E o reclama pozitiva, gratuita, si reala pentru Romania. Madam Udrea a cheltuit cateva milioane de euro parca, pentru a ne prezenta pozitiv sub umbra frunzei de artar, prin lume. Nu stiu pe ce piete a lansat reclama, dar daca reclama nu e formidabila (si nu a fost), efectul e nesemnficativ.

Olimpiada de la Londra, 2012 - difuzata de NBC a avut o audienta buna aici in SUA. Atat cat s-a putut, s-a difuzat in direct, iar altfel, multe inregistri in reluare, si in parte decupate... Ughhh. S-a confirmat valoarea impresionanta a team USA. Pe parcursul desfasurarii olimpiadei, m-a amuzat sa vad interesul pentru clasamentul pe natiuni, in functie de numarul de medalii. : ).
Urmarind cateva probe de canotaj la care am concurat, comentatorii NBC, au mentionat cat se poate de obiectiv ca Romania are valoare si ca putem obtine rezultate bune. Din pacate insa nu am confirmat. La gimnastica feminina am reusit sa ne mentinem reputatia. E foarte bine! Imi vine in memorie, proba de sarituri. Urma sa evolueze gimnasta americanca Mc Kayla Maroney, o sportiva cu adevarat extraordinara. NBC a prezentat saritura ei, in paralel cu aceeasi saritura a campionului mondial la sarituri baieti. Au facut stop cadru pe maximul de inaltime, undeva pe la 5 metri in aer, si ce sa vezi? Fata asta, Maroney era cu peste 1 metru mai sus decat campionul mondial la baieti, japonez parca. Hmm. Nu gaseam logica ca ea sa sara atat de sus. Era parca in alta liga... Comentatorii au fost atat de implacabil convinsi ca va castiga aurul, incat am ajuns sa ma contrariez: "Stati fratilor, sa se termine concursul!". Asadar sare, prima saritura perfecta, nota mare. Ei, la a doua saritura, Maroney a picat in fund. Consternare. A primit o nota destul de buna pentru aceasta cazatura. Cum au ratat inainte alte gimnaste, si ea avand o asa saritura buna, s-a si vazut cu medalia de aur, si cred ca i s-a facut frica sa nu rateze.
Acum urmeaza un comentariu ce realmente m-a surprins. Urma sa evolueza co-nationala noastra, Sandra Izbasa. Cand a aparut in prim plan, unul din comentatorii NBC a spus ca atunci cand vine vorba de Romania e "instant respect"!! Uauu. Ce-a spus? Da, asta a spus: "Instant respect". Nu ma asteptam la o asemenea reactie, si asemenea cuvinte. Am apreciat sinceritatea, curajul de a fi obiectiv si de a nu se feri sa foloseasca cuvinte mari. Bravo monsieur. A sarit Sandra, emotii dupa prima nota, dar urmatoarea saritura a pecetluit castigarea primei medalii de aur pentru Romania! Bravos! Sandra foarte deschisa, de emotii, tensiune, sau de consolare a imbratisat-o pe americanca, dar si pe rusoaica Paseka ce a luat bronzul. Frumoasa aceasta solidaritate, si deschidere. A urmat premierea. Avem un imn melodios si plin de energie. De mult nu am mai vazut drapelul nostru cum se ridica in aceste acorduri superbe. Civilizat si elegant, am observat ca toti spectatorii s-au ridicat in picioare, la intonarea imnului. Ca un fapt divers, Sandra noastra a fost atat de emotionata pe podium, incat dupa terminarea imnului a uitat ca trebuie sa dea din maini, asa, de bucurie si pentru poze... Hihi. Felicitari Sandra Izbasa, Felcitari Catalina Ponor, Felicitari pentru toata echipa Romaniei de gimanstica fete.

Toti acesti sportivi, indiferent de proba, merita toata aprecierea pentru efortul, ambitia, si miile de ore de antrenament. Iar din toti acesti multi sportivi, doar cativa ajung sa participe in concursurile oficiale. Ce sentimente ii incearca pe cei care nu au reusit sa se califice mai departe pentru a reprezenta Romania? Banuiesc ca ceva frustrare, putina tristete, sau gandul acelor mii de ore "irosite"? Nu stiu, acel timp e pretios, e adolescenta, tineretea lor, dar totusi cred ca nu regreta nimic. De-asta consider ca ar trebui sa existe un echilibru emotional, un suport financiar care sa recompenseze in parte efortul si perseverenta acestor minunati sportivi.
Felicitari pentru toti sportivii, care au ajuns sau nu, sa evolueze la Olimpiada sau la alte concursuri internationale!

Dar mai mult ca orice -  nu ne putem permite sa ne pierdem o reputatie castigata atat de greu in decursul catorva zeci de ani, cum ar fi la gimnastica fete, canotaj si unde mai suntem sau am fost excelenti. E vorba de cuvinte calde, de o imagine pozitiva pentru Romania, ce ajunge in intreaga lume iubitoare de sport!
Consider ca acolo sus pe la guvern ar trebui sa se gaseasca o modalitate sau fonduri si sa mentinem astfel aceasta reputatie. Iar daca se poate, de ce nu, sa ne impunem si la alte sporturi. Nu spune ca e usor. E greu, e foarte greu, si tocmai pentru asta, efortul aceastor "luptatori" trebuie sustinut.

Mai spun doar ca am fost fericit ori de cate ori am vazut reclama Nadiei pentru Visa. Da... in acele secunde de reclama s-a mentionat si numele tarii noastre. O reclama foarte simpatica!
Nadia o brava, o frumoasa romanca, activa si plina viata ne-a facut mandri ca suntem Romani. Bravo Nadia!!!
Bravo tuturor acelor sportivi, personalitati de exceptie in sensul larg, nu doar in sport, ce reusesc sa aduca o lumina pozitiva pentru Romania.