duminică, 15 noiembrie 2009

Vot pentru Basescu?

Nu e cea mai buna idee sa incep cu politica, pentru ca din start vor fi multi care nu sunt de acord cu opiniile mele, se spune ca nu e bine sa discuti cu prietenii despre politica. Dar se poate. Totul e sa nu discuti prea mult, si conversatia sa fie cu zambetul pe buze.
Bun.

Urmeaza ce trebuia sa apara pe www.price.ro, la rubrica: "Pune pret pe noul Presedinte"! . Adica, dupa ce scriu atat, am placuta surpriza ca mesajul nu imi este acceptat. O eroare web, si practic am scris totul in van. Asadar m-am decis sa il scriu totusi undeva. Sigur, aici e una, acolo pe price.ro era cu totul altceva, din cauza numarului foarte mare de vizitatori. E si un mijloc foarte bun internetul, de a influenta, sau a "destepta" pe cei cu pareri mai putin radicale.


Puterea imbata, puterea e contagioasa, puterea naste monstrii.

E timpul sa lase pe altii, cu mai mult bun simt, cu mai multa bunatate si onestitate. E timpul sa nu ne mai afundam in mocirla luptei intre puterile statului si interesele proprii.E uimitor ce bine lucreaza aparatul propagandistic pentru Basescu. In toate punctele cheie din oras sunt doar afisele lui electorale de zeci de metri patrati. In intersectiile mari, in statiile de autobuz, in alte puncte cheie bine alese. In rest... pauza. Bine, nu e de mirare, primarul e pdl-ist, altfel un bun edil, doar ca atunci cand vorbeste de politica, discursul lui se schimba, si nu mai e atat de sincer.

Nu pricep de ce nu a permis PDL-ului sa aiba un presedinte de partid adevarat!!! Cu prestanta, cu putere de decizie, nu o marioneta. PDL-ul a pierdut pentru ca i-a lipsit un lider. Asa cum l-a sapat pe Petre Roman, pentru ca se pricepe la masinatiuni politice, intrigi si interese personale, mult peste ce stim noi, muritorii de rand, tot asa, a fost atent ca nu cumva sa apara un presedinte de partid adevarat la PDL. Acel loc caldut, a stat in conservare timp de 5 ani, si acum e cazul sa culeaga ce a semanat. Eu personal, i-as ura drum bun pe mare... sa lase PDL-ul sa isi contruiasca propria personalitate, sa terminam cu omul partid.

Remarc si mascarada de manipulare cu referendumul. E de neacceptat. A avut 5 ani la dispozitie sa propuna un referendum. Acesta oricum ar fi trebuit discutat pe indelete. Cine are timp de asa ceva? Grav este ca foloseste aceasta manipulare in interesul lui, prin asocierea lui cu parlamentarii "corupti". Notiunea de parlamentar corput este bine construita de toata presa si de multe alte organizatii. E un bun sac de box. Tot ce nu merge bine e din aceasta cauza. Asa ca si-a ales foarte bine asocierea. Haideti sa luptam impotriva lor, votati-ma pe mine, mantuitorul vostru. Cu cat parlamentul e mai slab, cu atat e mai rau pentru Romania. Pentru ca si asa se zice ca nu e eficient, ar fi bine sa se delimiteze clar atributiile. Nu costurile cu acesti parlamentari sunt mari, ci costurile alte costuri fixe, cum ar fi Casa Poporului. Ar putea insa sa le reduca decontarile.
Si ca idee, imediat ce a propus referendumul, am intrat in campanie, si au fost scoase afisele pregatite mult dinainte cu: "De ce le e frica nu scapa. Haideti la referendum." Ce mesaj infam. Miza reala sunt alegerile, e propria lui persoana!!! Chiar daca la referendum se spune DA, mai sunt multi pasi de facut, dezbatare in parlament, legea de modificare a constitutiei, apoi adevaratul referendum de modificare a constitutiei.

Acesta este nivelul maselor populare. Imi pare rau... nu putem avea un presedinte mai bun decat majoritatea poporului. Imi pare rau pentru ca atatia romani se lasa manipulati cu tot felul de subiecte false, zvonuri, si apreciaza limbajul direct de metrou, si au impresia ca atunci el.. presedintele, e mai apropiat de ei. Fals. A fost la Radio 3, acum mai bine de 20 de ani, un concurs de sah, unde un maestru la sah a jucat impotriva ascultatorilor. S-a luat ca mutare din partea lor, mutarea medie. Ei bine, mutarea medie e proasta, nu are inteligenta in ea. E medie, normal. Pacat ca cei inteligenti si cu viziune nu au posibilitatea sa aiba un cuvant mai important de spus. Dar nu ar mai fi democratie. Asta e.

Am ramas surprins ce bine s-a comportat Crin Antonescu in confruntarea cu Traian Basescu. Am sesizat emotiile pe care le avea Crin inainte de inceperea dezbaterii. Gestica, ticurile, miscarile corpului, modul cum tragea aer in piept mai mult decat era nevoie. Ei bine, am fost surprins sa constat ca si Basescu avea emotii. Nu asa multe, dar avea. Odata inceputa confruntarea, locul emotiilor a fost luat de tensiunea rece a confruntarii. Eram convins ca Basescu "il va face" rapid pe Antonescu. Ei bine, Crin Antonescu a demonstrat ca e mai fin, e un om mai bun, mult mai bun ca fire, ca bunatate, ca om intr-un cuvant. Am ramas asadar placut surprins.
Pozitia de candidat l-a pus pe Basescu intr-o lumina mai proasta. Atacurile si aceasta pozitie, au putut fi motivele pentru care a evitat pe cat posibil confruntarile. Moderatorul acesta fara personalitate, ceea ce nu a fost rau pana la urma, i s-a adresat cu "Basescu"; "Domnule Basescu", si nu cu domnule presedinte. Dintr-o data, Basescu a trebuit sa asculte de cele spuse de acest moderator clujean, molcom si fara multa personalitate. El.. presedintele, devenea un simplu cetatean, candidat la presedentie. ASTA E EL, PANA LA URMA. Un cetatean. Nu mai era el cel care conducea, cel care putea oricand sa impuna regulile.
Adevarul este ca incet, incet i s-a urcat la cap puterea, si ce-a facut, ce-a scotocit prin arhivele SRI, SIE si pe unde si-a mai bagat nasul, nu avem noi idee.

Noi suntem masa de manevra. Cei care il sustin, nu au nici o vina. Nu pot sa ii ceri cuiva sa vada dincolo de aparente. Fiecare cu propriile capacitati, cu propriile filtre, cu propria capacitate de analiza si cu propriul discernamant.
A trebuit sa trecem prin acesti 5 ani, in care din partea presedentiei nu am avut ceva constructiv. Sigur ca am apreciat faptul ca Basescu a avut curajul sa se ia de CSM, sa explice oamenilor ca nu mai sunt bani la buget, si ca nu au cum sa dea salarii mai mari bugetarilor. Sau pentru faptul ca a luat pozitie impotriva privilegiatilor din sistemul public, desi practic realitatea economica si opinia media impunea acest lucru. Pentru asta, da, felicitari! Pentru faptul ca in permanenta a discreditat parlamentul in ansamblul lui, fara ca sa izoleze cazurile, pentru faptul ca sistemtic, electoral as spune a incercat intr-un mod anacronic sa asocieze simboluri ale trecutului, cu contracandidatii lui, sau cu cei care au luat atitudine, pentru modul oarecum ipocrit de a vedea doar din perspectiva lui, pentru influentarea si presiunile de tot felul, inclusiv in justitie in interes personal sau de grup, nu mai merita sa fie presedinte al Romaniei.
In relatiile internationale, mai mult rau ne-a facut decat bine. In Europa nu e primit, nici nu e dorit. Platim la gaz, "anti-comunismul" lui. Hotul .. striga hotul. Comunistul striga... jos comunismul. Bine ca au aparut in cursa si oameni care nu pot fi acuzati. Nu am nimic impotriva sistemului, asa era atunci. Trebuia sa fi comunist. Nu am avut eu de-a face cu comunismul, dar nici nu m-am impiedicat cu mintea mea de atunci de el. In pauzele de la liceu, imi amintesc ca radeam cu un coleg de cat de coumunisti erau cei dintr-un anumit bloc. Aveau poza lui Ceausescu in holul blocului, incadrata de motive florale si un prosop prins de perete, asa mai artistic.

Basescu a facut prea multe greseli, nu are maniere, diplomatie de presedinte al unei tari. S-a schimbat mult fata de perioada de inceput, cand habar nu avea cu ce se mananca presedentia. In bine, spun. E un progres. Partea rea e ca s-a specializat in masinatiuni subterane. A folosit la maxim serviciile din subordine.
E posibil ca politician, ulterior presedinte sa povestesti cu lux de amanunte cum intr-un port din Franta ai reusit sa-ti dai foc la nava, si ba mai mult, ai reusit sa arzi alte 47 de nave?? Apoi tot el a povestit cum inainte sa arda nava lui, a ascuns probele care il incriminau. Intrebat fiind cum s-a aparat, cum a dovedit ca nu el e faptasul, a replicat: "Acolo in Franta, justitia functioneaza. Nu eu a trebuit sa imi demonstrez nevinovatia, ci ei au trebuit sa imi demonstreze VINOVATIA". Si nu au avut probe. Am vazut si eu emisiunea difuzata la Tv de cateva posturi de televiziune. Sigur... in tot acest timp, el radea in stilul lui caracteristic, ce il particularizeaza atat de bine.

Ii doresc sincer multa sanatate, sa lase PDL-ul sa intre in randul partidelor onorabile. Sa mearga pe mare, si sa-si scrie memoriile. Nu stiu daca isi permite acest lucru. Poate il tin in tara masinatiunile care nu au fost bine acoperite. Sau au fost?!?.... Timp a avut sa le ascunda.

Mergeti la vot oameni buni. S-ar putea intelege ca il sustine pe Antonescu. Nu pe Crin Antonescu am sa il votez. Dar daca iasa el, ar fi de 20 de ori mai bine pentru Romania, pentru relatiile internationale si stabilitatea tarii.

Am intalnit destule de persoane care au spus ca nu merg la vot. De ce? Pentru ca nici un candidat nu e bun. Am intrebat: "Spune-mi un candidat care ar fi bun". Pauza. Nici un nume.
E ca la magazin. Sigur ca as prefera sa-mi iau un salam foarte special, sau un vin rar, dar pana la urma trebuie sa aleg conform bugetului alocat din ceea ce gasesc in magazin, nu?
Daca eu ca persoana sunt convins ca un anume candidat nu e bun, de ce nu fac nimic ca sa previn ca eu pana la urma sa o duc mai rau? Cum? Votand alt candidat. Sunt 20, si chiar daca nu ii stim pe toti, cu siguranta sunt si oameni cu caracter printre ei.
In esenta mergi la vot pentru tine. Daca iti pasa. Sigur ca un singur vot nu conteaza. Votul meu nu conteaza, dar uite, asta e democratia. Chiar daca mutarea mea de sahist priceput e mai buna, trebuie ca democratic sa accept mutarea medie. Dar macar am si eu un cuvant mic,mic,...(mic)....mic, de spus.
De ce dau la stat 19% din tot ce cumpar? De ce platesc impozit si tot felul de taxe? Am dreptul ca odata la cativa ani cel putin, sa iau atitudine si atat cat ma pricep, sa incerc sa fac ca lucrurile sa intre pe un fagas economic si social mai bun.

Asa ca, in opinia mea, cei care nu au de gand sa mearga la vot, sa faca bine sa nu se planga ulterior de situatia economica si politica de la noi din tara!
Accept si mi se pare firesc sa spuna cineva: Nu m-am dus pentru ca a venit cineva la mine, sau a intervenit ceva, sau pur si simplu nu am avut chef! Perfect. Dar nu ca nu-ti pasa!

:)

De ce acest blog?

Am mai scris cu alte ocazii, si imi face placere sa-mi exprim pararea. Cui nu-i place? Totusi, pana la urma, am cunoscut destule persoane care vorbesc admirabil de frumos, dar nu le face placere sa scrie despre ceva sau sa povesteasca in mai multe cuvinte. Am intalnit insa si persoane, care scriu atat de frumos, au atat de mult farmec, si in realitatea de zi cu zi, sunt oameni cat se poate de normali. Imi amintesc ca inainte sa intalnesc una din acele persoane, care avea atat de mult talent, incat ar fi trebuit sa fi scris in presa, aveam oarecare emotii. Cum va fi? Ce ne va povesti? Oare va avea tot atat de mult farmec?
Nu raspund acum, decat daca voi fi intrebat.

Bine, am mai scris si eu prin alte parti, imi mai dau si eu cu parerea. Dar pana la urma, cum de m-am decis?
Inainte sa raspund, spun ca niste prieteni vazand ca scriu interesant in opinia lor, m-au intrebat cand voi deschide un blog? Am zambit si am spus... cine o sa citeasca ce scriu eu?!? E o pierdere de timp, nu neaparat pentru cei care citesc, ci nu e putin lucru sa-l intretii.
Ati participat intr-o discutie pe forum. V-ati fi imaginat ce acaparant poate fi? Ce dependenta da? Dar de ce? Pentru ca iti pasa de imaginea ta. Iti pasa ce spun altii. Sigur, mie imi placea sa am pareri mai non-conformiste, care automat atrageau si reactii. Reactii de inertie as spune.

Asadar, azi am intrat pe price.ro. Cautam sa vad cat costa un Microsoft Office. Dar de ce? De ce ma intereseaza? De curiozitate.
Acum 3 saptamani am vazut la Media Galaxy, pachetul software: Microsoft Office 2007 Home and Student Edition, adica versiune ce poate fi folosit doar pentru uz personal, la fel dealtfel ca multe alte programe. Mi se pare corect, nu? Daca faci bani, te ajuti de acel software la care au muncit ani de zile, zeci, poate sute de programatori, e firesc sa platesti! Iar daca e opera unui singur programator, cu atat mai mult!
Eu utilizez cu succes OpenOffice (http://www.openoffice.org/), ce mi se pare "fair enough". Dar cum utilizez Microsoft OneNote (l-am primit gratuit acum cativa ani odata cu laptopul), si in timp am constatat cat poate fi de util, am descoperit ca acea editie Home, Microsoft Office 2007, avea Word, Excel, PowerPoint si OneNote! La ce pret? La 200 de lei.
Foarte convenabil. In mod normal, o editie completa, inclusiv Outlook ajunge la 1000 de lei Non-OEM. Dar stai. Ca nu e tot. Aceast pachet imi ofera 3 licente! Cum adica? Da... Ai auzit bine. Pot sa instalez legal pe 3 calculatoare acasa acest pachet Office. Si ba mai pot sa-l mut si pe alt calculator, dar nu asa una-doua. Am voie sa-l mut de pe un calculator pe altul, dar nu mai repede de un interval minim de o luna de zile. Super.
Deci sunt foarte multumit ca laptopul meu IBM are acum Office, si ca am inceput sa folosesc OneNote-ul 2007 si pe acest laptop. Pe Toshiba am OneNote 2003, si exista mici incompatibilitati, dar neimportante.

Bun. Si gata, am terminat.
Cautand pe price.ro, vad link. Voteaza un presedinte. Ce e asta? Am intrat, vad ca pot sa dau UP sau DOWN, pe un candidat. Bun. Ieri a fost confruntarea dintre Basescu si Antonescu. Sunt incarcat cu putina politica, in special ma deranjeaza ipocrizia si manipularea.

Bine. Am decis sa imi dau dau parerea. Deci down pe Basescu. Uite, ca e rubrica unde pot sa scriu si cateva randuri. Si m-am luat cu scrisul! Dau SEND, apare fereastra de preview; click pe butonul Trimite.
Cand colo.. eroare. Nu trimite. Mai incerc. Am salavat cu CTRL-A, CTRL-C, ca sa nu am surprize, deh... obisnuinta. M-am ars de mai multe ori. Reincerc asadar. Nu se poate.
Ulterior, am reincercat iar sa postez mesajul. Nu imi da voie. Uf

Asa ca m-am decis asa "subit si dintr-o data", azi duminica, in pat stand la laptop, sa imi fac un blog. Pana la urma am gasit si un nume care imi place. Nu stiu cum se intretine, dar pana acum, e pe placul meu. Bine origanizat si usor de utilizat.

Deci asa m-am decis sa incep acest blog.